Contact

Gender (VLIR)

Toelichting: Deze grafiek toont de gender verdeling in het personeel aan de verschillende Vlaamse universiteiten doorheen de tijd. Voor een meer genuanceerd beeld biedt deze grafiek ook de optie om verder in te zoomen op personeelscategorie door een lijn te selecteren.
Hoe deze grafiek gebruiken? Hoe de weergegeven data en/of grafiek exporteren?

Bronnen: De weergegeven data zijn overgenomen uit de rapporten van de VLIR personeelsstatistieken sinds 2004. 

Kernthema: Gender (VLIR)

Tijdsevolutie genderverdeling bij het onderzoekspersoneel.

Highlights

  • Globaal gezien: genderbalans stilaan meer in evenwicht bij onderzoekspersoneel.
  • Geen uitgesproken verandering in de genderbalans voor pre-docs en post-docs in tussen 2011-2021. De laatste jaren daalt de genderongelijkheid opnieuw. Gemiddeld 49% van de pre-docs en 43% van de post-docs zijn vrouw.
  • Het administratief en technisch personeel bestaat voornamelijk uit vrouwen (63%). De fractie vrouwen is de afgelopen 10 jaar met 3% gestegen.
  • De fractie vrouwelijke professoren is gemiddeld met 10% gestegen in de laatste 10 jaar. Genderongelijkheid is nog steeds meer uitgesproken naarmate de academische anciënniteit toeneemt.

Achtergrond

Terwijl geslacht bepaald wordt door biologische kenmerken (zoals chromosomen, hormonen en geslachtskenmerken), wordt gender gedefinieerd vanuit de persoonlijke beleving van het individu. Zo kan iemand zich identificeren als man, vrouw, genderneutraal, non-binair, transgender, … . De definitie van gender is met andere woorden genuanceerder en gediversifieerder. Als Jonge Academie erkennen we het bestaan van meer dan twee genders en het belang om deze zichtbaar te maken, ook in statistieken. Momenteel kunnen we dit nog niet in de praktijk brengen in deze tool, omwille van beperkingen in onze brondata. In de huidige grafieken tonen we dan ook enkel (M) en (V), omdat andere opties (X) lang niet geregistreerd werden in de brondata. Wie graag meer wil lezen omtrent de activiteiten van de Jonge Academie rondom wetenschap en gender, vindt hier meer informatie.

Geef je mening

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *